Hornické slavnosti

„Hornické slavnosti“ se konají ve městě Karviná pod záštitou pořadatelské společnosti OKD (Ostravsko-karvinské doly).

První Hornické slavnosti

OKD uspořádala první Hornické slavnosti v roce 2008 v tehdejším Hornickém muzeu Landek a celou akci měla na starost nadace OKD. Dvoučlenný tým zorganizoval veřejnou akci s programem pro děti. V dalších letech se tým rozrostl o další pracovníky a v současné době vytváří ojedinělý program v amfiteátru letního kina. Nynější ředitelkou Nadace OKD je Karolína Drozdová.

Vzpomínka na zesnulé horníky

Havířské slavnosti začínají dopoledne pietní vzpomínkou na horníky, kteří zahynuli pod zemí při výkonu své práce. Uctění památky probíhá na Univerzitním náměstí a účastní se jí zástupci OKD a města. Průvod krojovaných horníků směruje ke kostelu Povýšení svatého Kříže ve Fryštátě, kde se koná bohoslužba za zemřelé horníky.

Hvězdy Hornických slavností

Návštěvníci Hornických slavnostní v Karviné se mohou těšit na hudební, taneční a sportovní vystoupení, na tvořivou dílnu a na různé soutěže o lákavé ceny. Na Hornických slavnostech vystoupili v posledních letech Eva Farna, David Koller, Tři sestry, Elis, Nebe, Anna K., Pavel Dobeš, Buty, Tomáš Klus, Věra Špinarová, Rytmus, Richard Müller nebo Kryštof.

Nadační městečko se zábavním programem

V rámci Hornických slavností vzniká nadační městečko s 20 neziskovými organizacemi a spolky. Pro děti je tu přichystaný zábavní program s odměnami. Na jednotlivých stanovištích získávají razítka a po splnění úkolů dostanou nějakou drobnost. Starší děti naleznou útočiště ve fotokoutku nebo si mohou vyrobit vlastní odznaky. O občerstvení se stará obecně prospěšná společnost Spirála.

Stánky záchranářů, horníků a spolků

Na Hornických slavnostech nechybí ani tradiční expozice báňských záchranářů z Hlavní báňské záchranné stanice v Ostravě-Radvanicích, stánek Spolku krojovaných horníků při obci Stonava s jedinečnými historickými hornickými exponáty nebo stánek Spolku svatá Barbora, který podporuje rodiny hornických sirotků prostřednictvím OKD.

Hornické slavnosti v roce 2017

Hornické slavnosti se v současné době konají v karvinském parku Boženy Němcové. V roce 2017 se program rozšířil také o novou scénu v amfiteátru letního kina, jejímž patronátem se stala Nadace OKD. Všem návštěvníkům této scény přináší program pro milovníky folkloru, tance, zpěvu, cirkusu a unikátního cvičení s vlastním tělem. Poblíž amfiteátru si děti i dospělí užijí spoustu zábavy na kolotočích a dalších atrakcích.

Historie slavností






Věděli jste, že... Každý úvěr se staví trochu jinak k ověřování bonity klienta. Vedle půjček, které vyžadují zaměstnavatelem orazítkované a podepsané potvrzení o příjmech, existují tzv. půjčky bez doložení příjmů - u nich stačí výši příjmů prokázat například výpisem z bankovního účtu.